Psychose jaarthema Te Gek!?

Psychose wordt het nieuwe jaarthema waarrond Te Gek!? vanaf het najaar sensibiliseringsinitiatieven zal opzetten. Brenda Froyen en Stefaan Baeten zullen in dit kader ook touren met hun theaterstuk ‘Kortsluiting in mijn hoofd’.

Tegek_logo_300dpi“Naar schatting 15 tot 20 procent van veelal jonge mensen krijgt te maken met hallucinaties en waangedachten. Bij velen gaan de klachten spontaan weer over, maar bij 3 procent van de mensen worden deze klachten zo ernstig dat het een hele duidelijke impact heeft op het leven. Naarmate de psychotische symptomen toenemen, voelen de mensen zich steeds angstiger en kwetsbaarder, worden ze somber of prikkelbaarder.

De symptomen van een psychose treffen alle gebieden van het mens-zijn: waarnemen, denken, voelen, kennen en handelen. Het ziektebeeld komt over heel de wereld voor, in alle culturen en in alle sociale klassen. In Nederland en België lijden zo’n 500.000 mensen aan een psychotische stoornis.

De aftrap van de campagne van Te Gek! wordt gegeven op 29 augustus tijden “De Belcanto Classic” in Westouter. In het museum Dr. Guislain in Gent loopt van 22 oktober tot 28 mei 2017 de tentoonstelling “Een andere wereld”, over dit onderwerp. Tijdens deze tentoonstelling zal de film “Sven” van filmmaakster Marie Dehert getoond worden.

In de periode februari-mei 2017 loopt in een 30-tal culturele centra de muziektheatertour “Nerveuze Vrouwen” met Elia Leyers, Tine Reymer, Eva De Roovere en Inge Paulussen. Brenda Froyen en Stefaan Baeten touren met het theaterstuk “Kortsluiting in mijn hoofd”. Te Gek!? zal ook een non-fictieboek en enkele novellen over dit onderwerp uitgeven.

Kunst

Sven Unik-d is conceptueel ontwerper en tuin- en landschapsarchitect wiens beelden en conceptueel werk reeds werden tentoongesteld in M-Museum Leuven, Wiels en Bozar Brussel. Van hem kwam twee jaar terug het idee versleten ‘doorgetrapte’ fietsen van bekende Vlamingen door patiënten van psychiatrische ziekenhuizen te laten transformeren tot kunstwerken. Te Gek!? breit dit najaar hieraan een vervolg met de actie “Ik trap gewoon door”. Bedoeling is dat dit keer kunstenaars fietsen van personen die een psychose doormaakten onder handen nemen. Tijdens de voorstelling van het boek wikkelde Unik-id met een reuzeverband allerlei bekende figuren in, zoals Dirk De Wachter en Johannes Verschaeve, zanger van The Van Jets.
Geerdt Magiels, de auteur van “Ingewikkeld”, stelde te hopen dat het boek een brug kan slaan tussen mensen met psychische problemen en de zogenaamde gezonden. “We laten in het boek zien hoe psychische aandoeningen uitvergrotingen zijn, extreme varianten van de gewone natuurlijke eigenschappen van de menselijke geest. De grens tussen normaal en abnormaal, tussen zin en waanzin is soms heel dun”, aldus Magiels die actief is in Het Mis Verstand, een beweging die het psychisch stigma bestrijdt.”

Artikel van DeMorgen.be, 7 maart 2016