Samen veerkrachtig!

Op 1 oktober start de ‘Tiendaagse voor de Geestelijke Gezondheid’ tot aan 10 oktober, Werelddag Geestelijke Gezondheid. Doorheen heel Vlaanderen worden ‘veerkrachtige’ activiteiten georganiseerd en wordt er aandacht gevraagd voor het belang van geestelijke gezondheid. Op http://samenveerkrachtig.be. vind je een overzicht van wat er zoal te doen is. Het programma van de activiteiten in Sint-Niklaas vind je via deze link.

 

“Pfft, alweer een werelddag, horen we u zeggen. Gelijk heeft u. Sterker nog: in een ideale wereld zijn werelddagen compleet overbodig. Want daar staan we elke dag opnieuw stil bij onze geestelijke gezondheid en die van anderen. Praten we open en eerlijk over wat ons dwars zit. En luisteren we aandachtig naar andermans verdriet.

Helaas: de statistieken geven ons ongelijk. Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen mensen met depressieve gevoelens, 264 miljoen anderen kampen met angststoornissen. Erger nog: de cijfers stijgen jaar na jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil het tij keren. Met een goed doortimmerd actieplan, dat overheden oproept meer te investeren in geestelijke gezondheid. En met een jaarlijkse World Mental Health Day op 10 oktober, voor het grote publiek. Ook Vlaanderen doet mee. Al maken wij er hier een tiendaagse van. Van 1 tot en met 10 oktober, om precies te zijn.  

“Samen Veerkrachtig” is dit jaar opnieuw het thema van de Werelddag. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Met de hulp van een vriend of partner, bij voorkeur.

Samen Veerkrachtig, da’s elkaar een helpende hand reiken, een bemoedigend schouderklopje geven. Kortom: zorg dragen voor elkaar. Het kan écht geen kwaad om deze boodschap tien dagen per jaar extra in de verf te zetten, toch?”