Ooit al zo gereageerd?

Hoe reageer je als iemand vertelt over hoe moeilijk hij of zij het heeft? Een ding is zeker: oneliners helpen niet. Praten en echt luisteren wel.
Hoog tijd dus om normaal te doen over psychische problemen!

De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg maakte daarom de website www.ooitalzogereageerd.be

Het opzet van de site www.ooitalzogereageerd.be

“Een kwart van alle Vlamingen krijgt vroeg of laat te maken met ernstige psychische problemen. Deze problemen zijn niet zomaar enkel biomedische, genetische, neurologische reacties of een ziekte van de hersenen. Het zijn meestal begrijpelijke, menselijke reacties op specifieke situaties. En naar die reacties kunnen we luisteren. En toch zoeken twee op drie mensen geen hulp, houden ze hun problemen stil. Soms uit schrik voor de reacties van anderen.

We maakten deze website zodat mensen de woorden kunnen vinden om te reageren op het verhaal van het psychisch lijden van anderen. Je hoeft geen professionele hulpverlener zijn om dit te kunnen doen. Doe gewoon. Doe normaal. Omdat het tijd is om normaal te doen over psychische problemen. Daarom nodigen we iedereen, dus ook alle professionals uit de zorgsector, uit om dit initiatief kenbaar te maken bij collega’s, patiënten, cliënten, organisaties. Alle feedback om de website te verbeteren is welkom.”

Bekijk hier een van de campagnefilmpjes.